İçeriğe geç

Giresun Dereli Hangi Türk Boyu

Giresun Dereli Alevi mi?

Son yıllarda Çepni folkloru üzerine araştırmalar yapan Abanoz Küçük’ün tespitlerine göre Giresun ilinde Alevi inancına sahip toplam beş Çepni yerleşim yeri bulunmaktadır; bunlardan biri Dereli ilçesinde, diğeri ise Şebinkarahisar ilçesinde bulunmaktadır (Küçük, 2011: 231).

Giresun Görele hangi Türk boyu?

Türkiye’nin çeşitli bölgelerine yerleşmiş bir Türk boyu olan Çepniler, bugün Doğu Karadeniz’de Şalpazarı – Ağasar, Görele, Eynesil, Tirebolu’da yaşamaktadır; Ege Bölgesi’nde Balıkesir, Aydın, Manisa ve İzmir bölgelerinde; Akdeniz’de Adana civarında; Orta Anadolu’da Sivas civarında; Marmara’da, İzmit çevresinde, Bursa’da ve Bolu çevresinde…

Dereli eskiden nereye bağlıydı?

Dereli ve çevresi Tanzimat dönemine kadar Giresun kazasının bir köyü olarak Trabzon’a bağlıydı. Tanzimat’tan sonra Karahisar, yıllıklara göre Şarki (Şebinkarahisar) Sancağı’na, sonra tekrar Trabzon’a bağlandı.

Giresun Espiye hangi Türk boyundan?

Espiye, Oğuz Türklerinin bir kolu olan Çepnilerin bölgeye gelmesiyle Türk yurdu olmaya başlamıştır. Oğuz Han’ın üç oğlundan biri olan Gün Han; Bayındır, Peçenek ve Çavuldur aşiretlerinin kardeşleri olan Çepniler, 12. ve 14. yüzyıllarda yaşamıştır. 19. yüzyılda Kürtlerin bölgeye gelmesiyle Karadeniz kıyılarının Türkleştirilmesi başlamıştır.

Giresun Dereli hangi boydan?

Diğer kol Harşit Vadisi’ne yerleşmiş, bir kısmı da gelip ilçenin çevresine yerleşmiştir. İstanbul’un Haçlılar tarafından fethedilmesinden sonra Sinop civarındaki Çepni denilen Oğuz boyları doğuya doğru hareket ederek Giresun çevresine ve Dereli ilçesine yerleşmişlerdir.

Giresun hangi ilçeleri Alevi?

Şebinkarahisar İlçesi: 3 yerleşim yeri: Kayacık, Kaynar, Okçaören, Pelitli, Toprakkale, Yenice (karışık). (3’ü Alevi)

Giresunlular hangi boy?

1515 tarihli nüfus kayıtlarına göre bugünkü Giresun ve çevresindeki iller Çepni yerleşim yerleri oldukları için Vilayet-i Çepni olarak adlandırılıyordu. Çepniler, Akkoyunluların başlıca güçlerini oluşturan kabilelerden biridir.

Giresun kökeni nedir?

İsmin kökeni İlk geleneğe göre, bu isim “Kerasus”ta bol miktarda yetişen kirazlardan gelmektedir. İkinci hikayeye göre; Giresun denize kadar uzanan bir yarımada üzerinde yer almaktadır. Bu yarımadanın şekli de bir boynuza benzemektedir. Bu nedenle Yunanca “keras” kelimesinden türemiştir ve boynuz anlamına gelmektedir.

Giresun Görele Rum mu?

Görele’nin Rum nüfusu Lozan Antlaşması’ndan sonra nüfus mübadelesiyle burayı terk etti. 1869’da Görele’de tüfek çakmakları, karakulak bıçakları ve makaslar üretilerek çevre kasaba ve ilçelere satıldı.

Giresun Dereli Çepni mi?

Dereli, Giresun ilinin (eski adıyla Vilayeti Çepni) bir ilçesidir. Giresun ilinin güneyinde, Şebinkarahisar yolunun 32. kilometresinde. Aksu Vadisi’nde yer almaktadır. Dereli, 1926’da belediye olan ve 1 Nisan 1958’de ilçe olan bir ilçedir.

Giresun Dereli’nin kaç köyü var?

İlçemiz merkez belediyeye bağlı 6 mahalle ile Yavuzkemal belediyesine bağlı 6 mahalle ve 34 köyden oluşmaktadır.

Giresun Dereli’nin nüfusu ne kadar?

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’nde il ve ilçelerin merkez ve köylerinde nüfus güncellemeleri yapıldı. İlçemizin nüfusu yaklaşık 1.200 kişi artarak 6.847’ye ulaştı. Bunlardan 3.467’si erkek, 3.380’i kadındı.

Giresun halkı Çepni mi?

Çepni kabilesinden insanlar Karadeniz bölgesinde, özellikle Giresun ve çevresinde yaşarlar. Trabzon’un Türkleşmesinden sorumluydular. Çepniler, 24 üyesiyle en kalabalık Oğuz kabilelerinden biridir. Üç Ok’un Gök Han koluna bağlıdırlar.

Giresun’un hangi Türk boyu?

Trabzon’da Giresun ve çevresi Moğol etkisi altına girdi. Bu arada Oğuzların Üçok koluna mensup boylardan Çepniler; Ordu, Giresun ve Trabzon illerinin sınırlarına yerleşmeye başladılar.

Giresun Görele hangi boydan?

XV. 19. yüzyıl tahrir defterlerinde Çepnilere ait 44 yer adı tespit eden Faruk Sümer’e göre Trabzon bölgesindeki Giresun, Görele, Tirebolu, Vakfıkebir ve Kürtün yerleşimleri Çepnilerdir.

Giresunlular hangi mezheptendir?

Giresun ili ve bölgesi tarihte Vilayet-i Çepni olarak bilinir. Günümüzde Çepniler çoğunlukla Karadeniz bölgesinde, özellikle Giresun, Gümüşhane, Ordu, Trabzon, Samsun ve Bayburt’ta yaşarlar. Karadeniz bölgesinde yaşayan Çepniler çoğunlukla Sünni mezhebine mensuptur.

Giresun Dereli Çepni mi?

Dereli, Giresun ilinin (eski adıyla Vilayeti Çepni) bir ilçesidir. Giresun ilinin güneyinde, Şebinkarahisar yolunun 32. kilometresinde. Aksu Vadisi’nde yer almaktadır. Dereli, 1926’da belediye olan ve 1 Nisan 1958’de ilçe olan bir ilçedir.

Giresun Görele Alevi mi?

Aleviliği seçen Türkmen kabilelerinden biridir. Eski bir Çepni yerleşim yeri olan Görele’nin eski adı Eleviye’dir. Bugün Karadeniz Çepnilerinin önemli bir kısmı Sünni’dir.

Karadenizli Alevi olur mu?

Karadeniz bölgesindeki Alevi topluluklarının çoğu Güvenç Abdal aşiretine mensuptur. Samsun’da ise hemen hemen tüm Alevi localarına mensup gruplara rastlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

şişli escort megapari-tr.com
Sitemap
oddentürk ifşaholiganbetbets10