Başrol nasıl yazılır TDK?
Bu kelime genellikle baş rol şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı başrol şeklinde olmalıdır.
Bas basa nasıl yazılır TDK?
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine …
Bas ucu nasıl yazılır TDK?
Bu tabiri yazarken baş ucu kısmını bitişik yazanlar vardır. Ancak ayrı yazılmalıdır. Bu kelime genellikle başucu kitabı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı baş ucu kitabı şeklinde olmalıdır.
Başrol mü baş rol mü?
HANGİSİ DOĞRU: BAŞROLMÜ, BAŞ ROL MÜ? TDK sitesinde sözlükten arama yapıldığında kelimenin, başrol şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Yani Türk Dil Kurumu’na göre kelimenin doğru yazımı”başrol”dür.
Başrol nedir?
Başrol oyuncusu veya basitçe başrol, bir filmin, televizyon dizisinin veya tiyatro oyunun başkahramanı rolünü oynayan kişidir. Baş kelimesi aynı zamanda eserdeki en büyük role atıfta bulunur ve başrol oyuncusu tipik olarak sürekli bu tür rolleri oynayan bir kişiye de denilebilir.
Özçekim nasıl yazılır ayrı mı yazılır?
Türk Dil Kurumu (TDK), vatandaşlardan gelen önerileri değerlendirerek, “kendi fotoğrafını çekmek” anlamına gelen “selfie”ye Türkçe karşılık olarak “özçekim”i seçti. AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, TDK Bilim Kurulu bugünkü toplantısında “selfie” sözcüğünün Türkçe karşılığını “özçekim” olarak belirledi.
Art arda nasıl yazılır TDK?
Art arda kelimesinin doğru yazılışı “art arda” olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Hiç bir ayrı mı?
“Hiçbir” kelimesi, Türk Dil Kurumu’nun belirlediği doğru yazımıyla “hiçbir” olarak kabul edilir. Diğer yazımlar yanlış olarak kabul edilir. En yaygın hatalı kullanımı ise “hiç bir” şeklindedir.
Öngörü nasıl yazılır?
Bazı kelimeler Türkçede yazılışlarıyla sıkça karıştırılmaktadır. “Öngörü” kelimesi de bu kelimelerden birisidir. Peki, doğru yazılışı nedir? Türk Dil Kurumu (TDK) kılavuzuna göre yanlış kullanımı “Ön görü” olan kelimenin doğru kullanımı “Öngörü” olmaktadır.
Yeşil zeytin nasıl yazılır?
Yazımı değiştirilen sözcükler arasında eski haliyle “unvan”, “kayyum” ve “yeşilzeytin” gibi sık kullanılan kelimeler de bulunuyor. Güncellemeye göre, “unvan” kelimesi “ünvan” şeklinde değiştirilirken, “kayyum” yerine “kayyım”, “yeşilzeytin” yerine “yeşil zeytin” kullanımları kabul edildi.
Ayak ucu nasıl yazılır TDK?
9. Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
Hafta içi nasıl yazılır?
Hafta İçi Kelimesinin Doğru yazılışı Hafta içi kelimesi, TDK’nın belirlediği doğru yazımıyla “hafta içi” şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise haftaiçi şeklindedir.
Yüzbaşı nasıl yazılır?
adları bitişik yazılır: Çanakkale, Gümüşhane; Acıpayam, Pınarbaşı, Şebinkarahisar; Beşiktaş, Kabataş vb. • Şehir, köy, mahalle, dağ, tepe, deniz, göl, ırmak, su, çay vb. belirtisiz isim tamlamaları: aşçıbaşı, binbaşı, mehterbaşı, onbaşı, ustabaşı, yüzbaşı vb.
Pek çok nasıl yazılır?
TDK’ya göre pek çok kelimesinin doğru yazılışı “pek çok”dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En yaygın yanlış kullanım “pekçok” şeklindedir.
Güney kutbu nasıl yazılır?
Yer adlarında kullanılan batı, doğu, güney, kuzey, güneybatı, güneydoğu, kuzeybatı, kuzeydoğu, aşağı, yukarı, orta, iç, yakın, uzak kelimeleri ayrı yazılır: Batı Trakya, Doğu Anadolu, Güney Kutbu, Kuzey Amerika, Güneydoğu Anadolu, Aşağı Ayrancı, Yukarı Ayrancı, Orta Anadolu, Orta Asya, Orta Doğu, İç Asya, İç Anadolu, …
Başsavcı nasıl yazılır TDK?
Başöğretmen, başsavcı, başhekim ve başbakan gibi baş kelimesiyle oluşturulan sıfat tamlamaları bitişik yazılmaktadır.
Başrol oyuncu nasıl yazılır?
Türkçede her iki kelimesi de esas anlamını koruyup, bitişik yazılan kelimeler vardır. Başrol, baş sözüyle oluşturulan sıfat tamlamaları arasında yer alır. Başrol doğru yazılışı bitişik olmalıdır.
Baş kahraman nasıl yazılır?
Başkahraman TDK (Türk Dil Kurumu) sayfasında da yer alan bilgiye göre bitişik yazılması gereken bir kelimedir. Bu kelimenin ayrı olarak yazılması yazım yanlışı yapıldığı anlamına gelir.
Bitişik yazılan birleşik kelimeler nelerdir?
Birleşik kelimeler belirli kurallar çerçevesinde bitişik veya ayrı olarak yazılır. 1. Ses düşmesine uğrayan birleşik kelimeler bitişik yazılır: birbiri (biri biri), kaynana (kayın ana), kaynata (kayın ata), nasıl (ne asıl), niçin (ne için), pazartesi (pazar ertesi), sütlaç (sütlü aş) vb.