Geçmişte çalıştığım nasıl ispat ederim?
Talep aşamasında, istihdam beyanı, maaş bordrosu, mesleki örgüt kaydı ve işe giriş ve çıkış kayıtları gibi o işyerinde istihdamı kanıtlayan belgeler sunulabilir. Bir hizmet belirleme işleminde kullanılan en yaygın kanıt yöntemi, aynı dönemde aynı işyerinde çalışan kişi veya kişileri tanık olarak sunmaktır.
SGK kaç yıl geriye dönük inceleme yapar?
Hizmet tespit davası kaç yıl geriye gider? İşveren tarafından aylık katkı payı ve fayda belgeleri verilmeyen veya istihdamı tespit edilemeyen sigortalılar, şikâyet tarihinden itibaren 5 yıl içinde faydalarının tespitini talep edebilirler.
99 öncesi çalıştım ama sigortam yok ne yapmalıyım?
İlgili tarihten önce çalışmış olmasına rağmen sigortası olmayan çalışanlar için EYT’den faydalanabilmek adına hizmet süresinin tespiti ve sigorta başlangıcının tespiti son derece önemlidir. Çalışanın, sigortasız çalıştığı günleri mahkemece tespit ettirebilmesi halinde EYT’den faydalanabileceği unutulmamalıdır.
Geriye dönük hizmet tespiti nasıl yapılır?
Sosyal Sigorta Kurumuna başvuruda bulunularak fayda değerlendirmesi başvurusu yapılabilir. Kurumun sınav görevlileri tarafından yapılan inceleme sonucunda, sınav tarihinden bir yıl öncesine kadar geriye dönük fayda hakları elde edilebilir.
Bir önceki iş yerinden çalışma belgesi nasıl alınır?
İş ilişkisi sona erdikten sonra, çalışan eski işverene başvurabilir ve bir çalışma belgesi talep edebilir. Bu talebin sunulması için belirlenmiş bir zaman dilimi yoktur. Çalışan, iş ilişkisinden ayrıldıktan hemen sonra veya bir yıl sonra işverenden bir çalışma belgesi talep edebilir.
Hizmet tespit davası kaç yıl geriye gider?
Hizmet tespit davası için zamanaşımı süresi Çalışan, hizmetin verildiği yılın bitiminden itibaren beş yıl içinde hizmet tespit davası açmak zorundadır.
Hizmet tespit davası şahit yeterli mi?
Hizmet tespiti prosedüründe, davayı açan çalışanın son yıllarda söz konusu işte çalıştığını kanıtlaması gerekir. Davacı bu durumu mümkün olan tüm delillerle kanıtlayabilir. Hizmet tespiti davalarındaki en önemli delil tanık ifadeleridir.
SGK açısından zaman aşımı kaç yıldır?
1) SGK’ya olan borçlarda zamanaşımı Sigorta primleri ve diğer alacaklar için genellikle ödeme süresinin bittiği tarihi takip eden takvim yılının başından itibaren 10 yıllık zamanaşımı süresi uygulanır.
Geriye dönük tazminat kaç yıl istenebilir?
Kanuna göre kıdem tazminatı zamanaşımı süresi 5 yıldır. 10 yıllık değişiklikle, daha önce 10 yıl olan kıdem tazminatı zamanaşımı süresi, İş Kanunu’na eklenen maddeyle 5 yıla kısaltılmış ve işlemeye başlayan zamanaşımı süresine ilişkin olarak dış düzenlemeler yapılmıştır.
Eski sigortam gözükmüyor ne yapmalıyım?
Telefonla sigorta sorgulama Bunu yapmak için, 170’i arayın ve çağrı merkezi operatörünün istediği doğru bilgileri sağlayın. Daha sonra servis raporunuzdaki ayrıntılarla ilgili olabilecek sorularınıza yanıtlar alacaksınız.
Sigortasız işçi çalıştırma nasıl ispatlanır?
Bir hizmet keşfi davasında, çalışanın geçmişte sigortasız çalıştığını kanıtlamanın en yaygın yöntemi bir tanığın sunulmasıdır. Bunu yapmak için çalışan, aynı dönemde birlikte çalıştığı çalışanları tanık olarak sunabilir.
Hizmet tespit davası nasıl açılır?
Nasıl açılır? Bir beyan davası, bir çalışan ile bir işveren arasında gerçekleşen bir tür hukuki anlaşmazlık olduğundan, öncelikle zorunlu arabuluculuğa başvurulması gerekir. Başvuran çalışan, karşı taraf ise işverendir. Taraflar zorunlu arabuluculuk aşamasında bir anlaşmaya varamazlarsa, çalışan/başvuran beyan davası açmalıdır.
Geçmişe yönelik SGK girişi yapılır mı?
Geriye dönük sigorta almak için, işverenin SSI’ya ayrıntılı bir başvuru yapması ve gerekli tüm belgeleri sağlaması gerekir. Bu, işverenlerin geriye dönük sigorta sunmasını mümkün kılar; ancak bunun için belirli yasal prosedürlere uyulması ve cezai yaptırımların kabul edilmesi gerekir.
Hizmet tespit davası kazanılırsa ne olur?
Hizmet tespiti davası kazanılırsa ne olur? Dava çalışanın lehine sonuçlanırsa, başvurulan yıllar için sigorta primleri ödenir. Ödeme, tahakkuk eden faizi de hesaba katar. Son tarihler ayrıca kıdem tazminatı gibi çalışan taleplerini de etkiler.
Ssk girişi var ama prim yatmamış ne yapmalıyız?
SSI sigortam var ancak prim ödemem gerekmiyor. Ne yapmalıyım? Sosyal Güvenlik İdaresi kayıtlarında bir giriş varsa ancak prim ödeme kaydı yoksa, öncelikle şirketinizle veya önceki işvereninizle iletişime geçmeniz önerilir. İşvereninizden SSI kayıtlarınızı incelemesini ve eksik prim ödemelerini yapmasını isteyebilirler.
İşçi çalıştığını nasıl ispat eder?
Çalışan, fazla mesai yaptığını ve resmi tatillerde çalıştığını ispat etmelidir ve işveren karşı iddiayı ve özellikle ücretlerin ödendiğini ispat etmelidir. Çalışan, fazla mesai yaptığını veya resmi tatillerde çalıştığını bir tanıkla ispatlayabilir.
Eski çalıştığım yerleri nasıl öğrenebilirim?
E-devlet üzerinden 4A performans belgesi E-devlet üzerinden SGK birimine giriş yaparak bilgilerinizi sorgulayabilir ve 4A performans belgenizi seçip yazdırabilirsiniz.
Sigortasız çalıştıgımı nasıl kanıtlarım?
Gördüğünüz gibi, sigortasız çalıştığınızı kanıtlamanın birçok yolu var. Bu yöntemler genel olarak iki kategoriye ayrılabilir: tanık ifadeleri ve yazılı/görsel kanıtlar. Tanık ifadeleri elbette sıklıkla faydalıdır. Ancak, yazılı belgelerin her zaman yararlı olduğunu unutmamak önemlidir.
Geçmiş tarihli işe giriş yapılır mı?
Yasal düzenlemeye göre, herhangi bir nedenle işe alınmayan bir çalışan bir ay içinde işe iade edilebilir. İşe giriş bildirgesi bir aydan önce verilirse para cezası uygulanır.