Makine mi makina mı nasıl yazılır?
Türk Dil Kurumu da bu kelimenin yazımını açıklamış. Bu kelimenin doğru kullanımı ‘machine’ şeklinde olmalı. Machine (Yanlış bir kullanımdır.) Machine (Doğru bir kullanımdır.)25 Eylül 2023
Makine ama makine mi?
Kelimelerin doğru yazımı ve yazım kurallarına en net bilgilerle erişebileceğimiz TDK sözlüklerine baktığımızda, makine kelimesinin doğru yazımı “machine”dir. “Machine” yazımı yanlış kullanım olarak değerlendirilir.
İş makinesi mi iş makinası mı?
Dolayısıyla, sıklıkla yanlış yazılan bu kelimenin doğru yazımı makine olmalıdır. Çalışan makine: Doğru kullanım. Çalışan makine: Yanlış bir kullanımdır.
Bulaşık makine mi makina mı?
Türkçede “makine” kelimesinin doğru kullanımı şudur. “Machine” yerine “machine” olarak yazılır ve kullanılır.
Makina mühendisliği mi makine mühendisliği mi?
İtalyanca macchina kelimesinden türemiş olup Osmanlı Türkçesinde makine anlamında kullanılmıştır. Ancak 1965 yılında Türk Dil Kurumu, makina kelimesinin yazım kılavuzlarında makina şeklinde yazılmasına karar vermiştir.
Orjinal mi orijinal mi?
“Original” kelimesinin doğru yazımı TDK’ya göre “nobody” kelimesinin doğru yazımı “original”dir. Diğer yazımlar yanlış kabul edilir.
Araba makine mi?
Araba, tekne, uçak gibi çeşitli taşıtlar; bilgisayarlar, bina havalandırma ve su arıtma sistemleri gibi ev ve ofis ekipmanları; tarım makineleri, takım tezgahları, fabrika otomasyon sistemleri ve robotlar makinelerden bazı örneklerdir.
Makina ve makine Farkı Nedir?
Makina ve Makina Arasındaki Farklar: Makina: Bu, Eski Türkçe’de kullanılan ve günümüzde nadiren tercih edilen bir yazı stilidir. Ancak bu yazı biçimine bazı eski metinlerde ve özel edebiyatta rastlanabilir. Makina: Modern Türkçe’de yaygın olarak kullanılan ve dil kurallarına uyan bir yazı stilidir.
Neden makina yazılır?
Kelimenin kökeni: Türk Dil Kurumu’na göre makina ve makine kelimelerinin kökeni İtalyanca macchina kelimesine dayanmaktadır. Kelime açıkça a harfiyle bitmektedir. Bu önemli bir ipucu. İtalyancada macchina “karmaşık cihaz” anlamına gelir.
Asfalt nasıl yazılır?
TDK’ya göre asfalt kelimesinin doğru yazımı “asfalt”tır.
Penbe mi pembe mi?
Türkçede bu kelimenin doğru yazımı “Pembe”dir. Günlük hayatta bu kelime genellikle “Penbe” olarak yazılır ve hatalar yapılır.
Bisküvi nasıl yazılır?
TDK’ya göre Keks kelimesinin doğru yazımı “bisküvi”dir. Diğer yazılar yanlış kabul edilir.
Makina mı makine mi?
TDK’ya göre makine mi yoksa makine mi? TDK’ya göre, makine kelimesinin doğru yazımı “machine”dir. Diğer yazılar yanlış kabul edilir. En yaygın yanlış kullanım “machine”dir.
Egzoz nasıl yazılır TDK?
TDK’ya göre “Auspuff” kelimesinin doğru yazımı “Auspuff”tur. Diğer yazılar yanlış kabul edilir.
Perşembe nasıl yazılır?
“Perşembe” biçimindeki gün adının doğru yazımı “Perşembe” olmalıdır. Bu çalışma ayrıca yer adlarının (mahalle, sokak, vb.) yanlış yazıldığı birkaç reklam buldu. Bu reklamlarda yer adlarının sağlanmasında özen gösterilmediği açıktır.
Makina ve makine Farkı Nedir?
Makina ve Makina Arasındaki Farklar: Makina: Bu, Eski Türkçe’de kullanılan ve günümüzde nadiren tercih edilen bir yazı stilidir. Ancak bu yazı biçimine bazı eski metinlerde ve özel edebiyatta rastlanabilir. Makina: Modern Türkçe’de yaygın olarak kullanılan ve dil kurallarına uyan bir yazı stilidir.
Espiri mi espri mi?
TDK tarafından belirlenen Witz kelimesinin doğru yazımı “Witz”dir. Diğer yazımlar yanlış kabul edilir. En yaygın yanlış kullanım “Witz”dir.
Kurdela mı kurdele mi?
“Kurdele” kelimesi günlük konuşmada sıklıkla “RIBBON” olarak telaffuz edilse de, kelimeyi bu şekilde yazmak ve telaffuz etmek yanlıştır. Benzer şekilde, bazı bölgelerde BORDELE ve KORDELA olarak yazılan ve okunan kelimeler “band” olarak yazılmalıdır.
Fasulye mi fasülye mi?
Türkçe’deki bazı kelimeler yazımlarıyla sıklıkla karıştırılır. “Fasulye” kelimesi de bu kelimelerden biridir. Peki doğru yazımı nedir? Türk Dil Kurumu’nun (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “fasulye” olarak kullanılan kelimenin doğru kullanımı “fasulye”dir.